TOP 45+ Interview Questions for Test QA Leads and Test Managers. (All you need)

Q1) How well do you handle ambiguity?


Ans: Test cases are not always straight-forward and QA Engineers will need to act on their personal judgement. They need to feel comfortable with ambiguity.

 

Q2) What is your mentality toward automating tests that are currently being done manually?


Ans: Automating test cases brings numerous benefits. Automation saves time and reduces human error. QA engineers should recognize the value in automation.


 

Q3) Explain how you distinguish a symptom vs. a cause when testing.


Ans: Often times within the QA process, test cases fail. But why are they failing? This can be tricky. A great QA engineer is able to provide exact reasons to the developer, rather than simply saying a test case failed.


 

Q4) Do you feel comfortable standing up to developers who disagree with your results?


Ans: In some situations, reporting failures can be a delicate process. Perhaps a developer spent a lot of time on some code which does not exactly meet specifications. QA engineers need to be able to stand up for what they know is right.


 

Q5) Are you willing to cut corners to save time?


Ans: The correct answer is NO. All test cases need to be run, and making assumptions frequently leads to issues down the road.


 

Q6) Can you explain the SDLC and Agile methodology?


Ans: QA engineers must understand their role and where it fits into the ecosystem.


 

Q7) Explain your attitude toward documentation. Do you believe more is better? Why or why not?


Ans: This is a trick question because more documentation is not always better. In fact, it can be detrimental. Documentation needs to be thorough, but still efficient as possible. If there is too much documentation, important details can be missed.


 

Q8) How do you go about learning a new product?


Ans: This is perhaps the biggest challenge of being a QA engineer. They need to be comfortable and patient with learning complex software. They should be prepared to ask a lot of questions.


 

Q9) How well do you work with others?


Ans: Many QA teams have team members who are from all corners of the world. QA engineers must be comfortable communicating with people of all backgrounds and all levels of language proficiency.


 

Q10) Do you see yourself as a perfectionist?


Ans: Great QA engineers are perfectionists. Their job is to ensure that all of the software they test meets or exceeds quality standards, and sloppy work is only going to lead to trouble further down the line.


 

Q11) How well do you work under pressure and with deadlines?


Ans: Testing usually comes at the end of the SDLC and testing can be viewed as a bottleneck, so being able to perform under tight deadlines and pressure is important.


 

Q12) What experience do you have with developing corner cases?


Ans: This question will help you to figure out if your tester is willing to dig for different test case scenarios that might not be as intuitive or clear up front.


 

Q13) How do you keep up with current technology trends?


Ans: Staying up to date on industry news and trends is important in order for you team to keep up with evolving technology and best practices changes. Â It also shows how much they like their job!


 

Q14) What motivates you?


Ans: There are several potential answers to this question. Company culture will play a large part in differentiating a good from bad answer. For instance, if teamwork is important within the product team, a candidate who is driven by internal competition might not be the best fit.


 

Q15) What are your ultimate career aspirations?


Ans: It is important to learn what your candidate hopes to be in the next year, or 3 years. If the candidate desires a career path you can’t provide, you might be interviewing again sooner than you’d like.


 

Q16) How would a friend describe you in one sentence?


Ans: Sometimes this question pulls out unique personality qualities that you might not discover from traditional work focused questions.


 

Q17) What made you want to get into testing?


Ans: Figuring out how your job candidate achieved their current career status can uncover a lot around their ambitions and aspirations.


 

Q18) What do you think our company could do better?


Ans: This interview question helps you to uncover how much research the candidate did before meeting with you, and it demonstrates their ability to think on the spot.


 

Q19) Why do you want to work for us?


Ans: The best way to learn if your candidate is excited and passionate about this job opportunity.


 

Q20) What testing methods are you familiar with? Do you have a favorite?


Ans: It is important to hire a well rounded Test Engineer who is familiar with several different types of testing or find one who is willing to learn.


 

Q21) What is the significance of the Bug Triage?


Ans: It simply makes sure to the experts that the reporting of bug has been completed. The tasks associated with the assignment and analysis of the bug have been completed. In addition to this, the priority of the bug is also decided by it.


 

Q22) How well can you define the term quality?


Ans: Well, it doesn’t have a fixed or a specific definition as its scope is not just limited to a few keywords. Quality is basically a term that says a product/service is totally fit for the use. You need not worry about anything when it comes to using the product market with this term. It simply means all the expectations, as well as the needs of a customer such as reliability, functionality, design, features, price, durability as well as the accuracy of the product, has been tested.


 

Q23) Tell something about Quality Assurance and what is its significance?


Ans: It is basically defined as an approach that simply makes sure to the users that the organization which has manufactured a product is offering the best that one can have in a similar price range. It says the product is superior in terms of the standards defined for the manufacturing of the product.


 

Q24) What are the phases in the defined cycle of Quality Assurance?


Ans: There are four phases of this cycle and they are:


Phase1: Plan - It states that a business should pay proper attention to the planning and should establish the process which is generally related to the determination of all the goals of a business or its objectives that matters a lot when it comes to delivering a product with top-notch quality.


Phase2: Do - It defines that both developments, as well as the testing of processes, is important


Phase3: Check - It denies that paying attention to the processes in terms of finding some irrelevant is important. It let the organizations make sure that the objectives are met or not.


Phase4: Act - It states that all the actions about the implementation should be paid extreme attention so that the continuous improvement s can be achieved in the processes.


 

Q25) What do you mean by the term bug control in the development of a product?


Ans: Bug control is basically an approach that aims to develop a product that is totally free from errors. The main aim of this approach is to find and avoid the errors during the testing phase only and not after the same. In other words, bug management is locating and removing the errors in the product by the developers only before the actual launch of the product and not by the users.


 

Q26) Why is it important to create an implementation and testing plan before you even begin work on your project?


Ans: First of all, it is necessary for users to pay attention to planning. The actual plan should be tested on a simulator before starting the work on the same. It is necessary for the developers to adopt the latest technology than the outdated one when it comes to avoiding errors. Attention is to be paid on what are the factors on which the dependency of a product or a service is more and how it can influence the same in the future. In addition to this, quality can simply be assured if the project is supported by professionals with experience. Moreover, the error-free outcomes can be achieved if close attention is to be paid in making the product compatible with multiple domains of technology. Testing is also important which defines how well the product will perform in the real world.


 

Q27) What exactly do you understand with the term Data-driven Testing?


Ans: It is basically a framework for automation testing which is useful for performing an important task and i.e. testing the different input values on the program. The values can directly be made available to the data files.


 

Q28) What is Quality Control and how it helps businesses in keeping up the pace in this era of competition?


Ans: Quality Control is basically an approach with the aim to load a product with quality. It is not always necessary that it has a direct relation with the factors associated with the development of a product or a service. Its main aim is to make sure that the expectations of a major segment of customers have been meeting in the product and in case an error is located, it is avoided immediately before the product is actually delivered to a customer. Thus, it has a prime contribution to the success of a business.


 

Q29) Tell anyone the difference between Quality Assurance and Quality Control?


Ans: The main aim of the Quality Control is to find the errors while the Quality Control helps to eliminate the same errors or the ones which are reported. In addition to this, QC is a reactive approach whereas the QA is a proactive approach.


 

Q30) Give two examples each of activates related to Quality Control and Quality Assurance?


Ans: Quality Assurance - Defining the processes, Selection of Tools

Quality Control - Testing, Walkthrough, and Inspection


 

Q31) Can you name a few practices for Quality assurance which are best according to you?


Ans: There are several practices that can be adopted simply. A few of them are:


(a) Considering the Automation Testing to the areas which are highly sensitive. With this, the entire workflow can be provided a lot of strength.

(b) Having a robust testing environment

(c) Paying attention while selecting a release criteria

(d) Simulating the final outcome


 

Q32) Name a few important functions of Quality Assurance?


Ans: These are Validation, Improvement plans, technology transfer as well as the documentation Documentation.


 

Q33) What do you know about the ISO 9000 and how it can be helpful for a business?


Ans: It is basically a quality assurance certification and has some of the best guidelines and standards for the adopters and those who consider it. It is actually related to quality management systems and always makes sure that the customers are getting the desired level of quality. The certification is very useful when it comes to enhancing the domestic, as well as international trade. In addition to this, it is helpful for boosting the overall profit of an organization. The extreme customer satisfaction, reduction in waste, and the better productivity of the employees can also be assured.


 

Q34) Name the tools that would be helpful for a tester while performing the quality testing/inspection?


Ans: Some of the best available tools for this approach are OpenSTA, FireBug, YSlow, and Selenium.


 

Q35) What is the Output of Test Planning phase?


Ans: Test Plan Document


 

Q36) How Test Lead defines Test Lab Setup?


Ans: Test Lead defines Test Environment set-up based on System Requirements specification document.


 

Q37) What are the considerable factors for Test Estimations?


Ans: The following are the factors...

(a) Scope of the project,

(b) Time,

(c) Budget,

(d) Available Human and Environmental resources.


 

Q38) Who is the Author of Test Plan Document?


Ans: Test Lead or Team Lead


 

Q39) Who approves Test Plan document?


Ans: Generally Project Manager approves the Test Plan Document after the review process.


 

Q40) What is Test Point Analysis?


Ans: A formula based test estimation method based on function point analysis.


 

Q41) What is Software Test Process?


Ans: The fundamental test process comprises test planning and control, test analysis and design, test implementation and execution, evaluating exit criteria and reporting, and test closure activities.


 

Q42) What is Function Point Analysis?


Ans: A Method aiming to measure the size of the functionality of an information system. The measurement is independent of the technology. This measurement may be used as a basis for the measurement of productivity, the estimation of the needed resources, and project control.


 

Q43) What is Entry criteria in Test Plan?


Ans: The set of generic and specific conditions for permitting a process to go forward with a defined task, e.g. test phase. The purpose of entry criteria is to prevent a task from starting which would entail more (wasted) effort compared to the effort needed to remove the failed entry criteria.


 

Q44) What is Exit criteria in Test Plan?


Ans: The set of generic and specific conditions, agreed upon with the stakeholders, for permitting a process to be officially completed. The purpose of exit criteria is to prevent a task from being considered completed when there are still outstanding parts of the task which have not been finished. Exit criteria are used to report against and to plan when to stop testing.


 

Q45) What is Test deliverable?


Ans: Any test (work) product that must be delivered to someone other than the test (work) product’s author.


 

Q46) What are the Test deliverables in Software Test Process?


Ans: (a) Test deliverables

(b) Test plan document,

(c) Test cases,

(d) Test design specifications,

(e) Tools and their outputs,

(f) Simulators,

(g) Static and dynamic generators,

(h) Error logs and execution logs,

(i) Problem reports and corrective actions.


 

Q47) What is Master Test Plan?


Ans: A test plan that typically addresses multiple test levels.


 

Q48) What is Wide Band Delphi?


Ans: An expert based test estimation technique that aims at making an accurate estimation using the collective wisdom of the team members.


 

These were few Interview Question. Share it with the people in need.

0 views0 comments